Podpora trávení a přirozené jaterní detoxikace

Základní pilíře pro hormonální rovnováhu

Podpora trávení a přirozené jaterní detoxikace jsou základem pro hormonální zdraví.

Trávení ovlivňuje např. to, jak živiny z těla vstřebáme a využijeme, ale také to jak a jak rychle se zbavíme škodlivých látek ve formě stolice.

Játra velmi ovlivňují metabolismus estrogenu a v dnešní době, kdy většina žen trpí estrognovou dominancí, na kterou se nabalují daší problémy, je opravdu správná funkce jater klíčová.

TRÁVENÍ, JEHO ROLE V HORMONÁLNÍM ZDRAVÍ, PODPORA SPRÁVNÉ FUNKCE

Jak souvisí zdraví střevního mikrobiomu se zdravím hormonálním?

Co se týká hormonů, je střevní mikrobiom důležitý pro dobrou náladu (produkce serotoninu, melatoninu), trávení tuků, glukózový metabolismus - jak jsem si řekli glukóza je velmi důležitá látka v našem těle. Dále se bavíme o ovlivňování sekrece hormonů v mozku - kortikotropný, adrenokortitropný hormon. Ty mají vliv na nadledviny a to ovlivňuje sekreci kortizolu, adrenalinu, estrogenu, testosteronu. Dysbióza střevního mikrobiomu či prospustné střevo vedou potom ke stresovému nastavení organismu, mají vliv na předčasnou menopauzu, neplodnost mužů i žen. Z pohledu výživy, hladu a sytosti je ovlivněna také tvorba inzulinu (regulace glukózy v těle), leptinu (hormon sytosti), ghrelinu (hormon hladu). Když si rozhasíme apetit přes mikrobiom, můžeme si zadělat na opravdu velké problémy - máme chutě, které bychom za normálních situací neměli, přestává nám správně fungovat signalizace hladu a sytosti, začínáme mít problémy s glukózou v krvi apod.

S kondicí našeho střevního mikrobiomu úzce souvisí také hormonestrogen a jeho hladina. O estrobolomu - shluku bakterií, které schopnost metabolizovat a vylučovat z těla ven právě estrogen a taky enzymu enzym zvaný beta-glukuronidáza, který má schopnost měnit zpět estrogen na jeho aktivní formu si dále řekneme.

Často se ale ženy soustředí až moc na střevní mikrobiom a úplně zapomínají na to, že trávení se musí podporovat od začátku a začít pěkně od žvýkání, přes správnou žaludeční kyselost, podporovat funkci slinivky, žlučníku, mít zdravě fungující játra a potom postupovat až ke střevům. 

Proto se na trávení zaměříme takto postupně.

Trávení a žvýkání

Lehký průřez trávením a důležitost žvýkání

Trávení

Tento program je zaměřen zejména na praktické věci, ženské zdraví, a proto zde nebudeme zabíhat do detailů trávení. Podíváme se tedy jen velmi zlehka na trávicí soustavu, abychom si upevnili základ toho, jak to vlastně vypadá, když něco sníme.

Živiny, které přijmeme potravou nejsou v takové formě, aby je náš organismus mohl okamžitě využít. Jsou vázány ve složitých strukturách a sloučeninách a tělo musí uplatnit celou řadu mechanismů, aby se pro něj staly použitelnými. V tomto procesu tělo využívá velmi důmyslný systém - trávicí soustavu.

Ta se skládá z několika orgánů, které se do procesu trávení zapojují ať už přímo tak, že jimi trávenina prochází nebo tak, že do trávení zasahují produkcí trávicích enzymů.

Na proces trávení navazuje proces velmi důležitý proces vstřebání živin a jejich distribuce do buněk v těle na jejich obnovu, růst, aby mohly zajistit svou funkci. Vstřebávání živin probíhá z největší části v tenkém střevě.

Náhled trávicí soustavy můžeš vidět  na obrázku a zkrácený popis toho, jak to v našem těle probíhá, když zpracovává jídlo si můžeš stáhnout v příloženém souboru.

  • Trávení

    Jak to funguje v těle po příjmu potravy ve zkratce

Řádné žvýkání - důležitá věc, kterou můžeš začít

Teď Ti neřeknu žádnou novinku, ale chci Ti připomenout, že jedení začíná v dutině ústní. Probíhá zde už i zpracování potravy - to jak chemické, tak i to mechanické.

Proč to zmiňuji?

Protože právě to, jak potravu rozžvýkáme, zpracujeme v dutině ústní, má vliv na její další chod trávicím traktem a také na naše zdraví.

Denně produkujeme asi 1- 1,5l slin, které obsahují významné látky - zejména enzymy. Z těch důležitých pro nás je to ptyalin a lysozymy. Lysozymy mají silné antibakteriální účinky, což je jakási taková prvotní imunitní ochrana, aby se eliminovalo to, že se do našeho těla dostanou nežádoucí bakterie.

Ptyalin je enzym, který štěpí složené sacharidy - škroby. Trávení sacharidů potom pokračuje nikoli v žaludku, ale až v tenkém střevě. Slinami je také třeba rozmělnit i další složky potravy - tuky, bílkoviny, vlákninu, právě pro to, aby další části zažívacího traktu neměly se zpracováním potravy extrémně složitou práci.

Teď Ti je už určitě zřejmé, proč může dojít k nadýmání, průjmům, křečím, postupnému narušování trávení ve spojení se špatným žvýkáním. Nemusí se nutně jednat o intolerance, senzitivity, ale může jít právě o nevhodné rozmělnění potravy v našich ústech. Špatné trávení potom může samozřejmě vést k nutričnímu deficitu a spustit další kaskádu nežádoucích reakcí, které se projevují už i jinak než zažívacími problémy.

Jak tedy správně žvýkat? Kolikrát mám sousto pokousat?

Možná jsi slyšela doporučení, že se jídlo má pokousat 20 - 30 krát. Ode mě se dozvíš, že ideální počet neexistuje, protože velmi záleží na tom, co konzumuješ. Důležité je, abys jídlo rozmělnila do kašovité konzistence. Co Ti může pomoci, je to, že mezi každým soustem odložíš vidličku, což vytvoří jakousi pauzu na to, abys dostatečně žvýkala.

Bylo zjištěno, že řádné žvýkání snižuje množství zkonzumované potravy až o 1/3 a zvyšuje vstřebatelnost látek včetně bílkovin. Abys získala maximum i například z potravy, u které se zdá, že není třeba ji nějak žvýkat (např. smoothie, proteinové nápoje, ...) doporučuji i takovou potravu požmoulat v ústech.

Pro celkovou podporu trávení a snížení hladiny krevního cukru po jídle zařaď po jídle desetiminutovou procházku 🙂 Pozitiva této 10 min walk jsou opravdu velká.

Žaludeční kyselost a test trávicí kapacity

To, na co se často zapomíná, ale je tak důležité.

Žaludeční kyselost

Dostatečná kyselost našeho žaludku je jeden ze základních předpokladů pro správné trávení, vstřebávání a využití živin. Objem žaludku je 50 ml (prázdný) - 2 l (v momentě, kdy je žaludek naplněný. Jeho hlavní funkcí je mechanicky a chemicky (pomocí enzymů) rozložit zkonzumovanou potravu.

Zajímavostí pro Tebe je možná to, že se žaludek plní po vrstvách podél stěn. Potrava v něm zůstává dle typu od 0,5 do 3 h. Prostředí žaludku je velmi kyselé. Ideální je pH okolo čísla 2. Žaludečních šťáv se vyprodukuje asi 2l za den. 99 % tvoří voda a asi jen 0,5 velmi silná, ale velmi důležitá HCl, která je produkována žlázami dle skladby zkonzumované potravy. HCl se velmi podílí na aktivaci enzymů, ochraně před ústy přijatými patogenními bakteriemi, které dále do organismu nesmí prostoupit. Důležitý enzym, který žaludeční žlázy spolu s HCl produkují je enzym pepsin, který se podílí zejména na štěpení bílkovin. Smíchanina obsahu žaludku se žaludečními šťávami se odborně nazývá chymus.

Žaludeční stěna je potom před velmi kyselým prostředím žaludku chráněna mucinovou vrstvou - hlenová vrstva, která chrání stěny např. před vznikem žaludečních vředů.

Náš žaludek je velmi senzitivní na jekékoli stresové situace. Díky nervovému propojení také často bolestivě cítíme, když s ním něco není v pořádku nebo když se přímo jedná o nějakou patologii. Žaludek se svým propojením je součástí jak sympatického, tak i parasympatického nervového systému. Sympatická vlákna přicházejí cestou útrobních nervů a přivádějí také senzitivní vlákna pro vedení bolesti. Parasymatická vlákna pocházejí z bloudivého nervu – nervus vagus, který přivádí i senzitivní vlákna pro vnímání tlaku, chladu a tepla.

Po zpracování potravy žaludkem se dále chymus posouvá do tenkého střeva. Protože je ale pH chymu sátle hodně kyselé, je třeba činnost slinivky břišní k tomu, aby se trávenina před vstupem do tenkého střeva stala zásaditou.

Dalšími detaily žaludku Tě nyní nebudu zahlcovat. Pojďme se ale podívat na jeden problém, který je v dnešní populaci a zejména u aktivních žen častější než by se mohlo na první pohled zdát.

HYPOCHLORHYDRIE - nečekaně častý problém

Ač se to asi nezdá, tak nedostatečná žaludeční kyselost (hypochlorhydrie) je opravdu častým problémem.

Pokud nemáme dostatečně kyselé prostředí v žaludku (tedy PH okolo 2), neprobíhá potom optimálně rozklad živin ani jejich vstřebávání. Pokud to zjednoduším, tak se jedná potom o velmi drahé hov**, jelikož velká část zkonzumované potravy odejde z našeho těla ven. O drahých doplňcích stravy nemluvě. Pokud je naše tělo neumí vstřebat a využít, jsou to naprosto vyhozené peníze.

Obecně je možné říci, že pokud je pH v žaludku v rozmezí 3-5 jedná se právě o hypochlorhydrii, pokud je pH už vyšší jak 5, může se jednat už přímo o achlorhydrii, kdy žaludek už HCl neprodukuje téměř žádnou.

Projevy nedostatečné kyselosti mohou být:

- trávicí problémy jako je plynatost, pálení žáhy, křeče v břiše, zácpa nebo naopak průjem, nestrávené jídlo ve stolici, častý pocit plného žaludku, nevolnost, nechutenství ve smyslu nemám chuť na maso, vajíčka, moc toho nesním...

Konkrétněji jsou se problémy mohou projevit například takto:

- problémy s trávením bílkovin (nerozloží se na aminokyseliny a peptidy, což může způsobovat nadýmání, pálení žáhy, prostup přes střevní bariéru do krevního řečiště, což způsobuje negativní odezvu imunitního systému, který se k nim chová jako k nějakým cizorodým nebezpečným látkám a reaguje obrannými autoimunitními reakcemi obdobně jako by šlo třeba o nějaké alergeny, atd.

- problémy s trávením sacharidů - přestože trávení probíhá v tenkém střevě, tak právě nedostatečná kyselost způsobuje nedostatečné uvolňění pankretických enzymů do tenkého střeva. Nestrávené sacharidy opět vyvolávají nadýmání, plynatost, přemnožení bakterií v tenkém střevě (SIBO), což může vést k dalším nemalým poruchám trávicího traktu.

Nedostatečná kyselost se také celkem běžně projevuje v nedostatku železa, vápníku, vitaminu B 12, B9 a tedy metabolismu celého B komplexu. zmíněnými zažívacími problémy, kožními problémy, vypadáváním vlasů, ...

Projevů hypochlorhydrie je jednoduše spousta, ale co je podstatné je to, že pokud je Tvá žaludeční kyselost nízká, vede to k následným velmi rozsáhlým problémům nejen se zažíváním, ale také s nedostatkem živin, oslabování imunity, nežádoucím autoimunitním reakcím, hormonální nerovnováze, tedy i PMS .... no prostě k velkému kolu vleklých obtíží, které jsou dnes všem známy - počínaje problémy s pokožkou a nekvalitními vlasy, přes osteoporózu (ano pro správné vstřebání vápníku je potřeba dostatečná žaludeční kyselost) konče vážnými civilizačními onemocněními.

Paradox

Paradoxem ale je to, že nedostatečná žaludeční kyselost má často podobné prvotní projevy jako nadměrná kyselost (reflux). U lékaře jsou pak lidem často předepisována při nesprávné diagnóze antacida i na nedostatečnou žaludeční kyselost, což jak tušíš, je potom jeden velký průšvih.

Jak zjistím, jestli mám dostatečnou žaludeční kyselost?

Možná Tě při čtení řádků napadlo, že se nedostatečná žaludeční kyselost může týkat také Tebe. vyvstala u Tebe otázka: "Jak to můžu zjistit?"

Mám pro Tebe skvělou zprávu. Zjistit stav žaludeční kyselosti, trácicí kapacity, můžeš jednoduše v pohodlí domova.

Jak na to, se dozvíš v přiloženém dokumentu. Vřele doporučuji všem si test udělat, protože se v praxi setkávám s tím, že 8 žen z 10 má žaludeční kysleost nedostatečnou!

Jak na HYPOCHLORHYDRII vyzrát?

Řešení hypochlorhydrie je alfou omegou pro dobré trávení, vstřebávání veškerých živin z potravy a vyživení tak těla na maximum jako základ pevného zdraví!

Asi Tě nepřekvapí, když Ti řeknu, že je důležité zjistit příčinu nedostatečné kyselosti. Ta může být od nevhodné stravy - např. nevhodné rozložení makroživin (třeba málo bílkovin), celkově malého příjmu jídla a oslabeného trávení, málo pestré stravy, nedostatek důležitých mikroživin, přes stres a přemíru nastavení v sympatickém nervovém systému až po např. přítomnost helicobacter pylori, který je často nutný přeléčit antibiotiky.

Po zjištění příčiny může být teprve nastaven postup zlepšení žaludeční kyselosti. Režimová opatření často nebývají tak razantní, jak se může na první pohled zdát. Samozřejmě jde o úpravu jídelníčku, dostatečné vyživení těla makro i mikroživinami, eliminace stresu, synchronizace cirkadiánního rytmu, dostatek pohybu a práce se stresem, který i v tomto případě může být velký hráč. Pomoci mohou efektivně i doplňky stravy, které nám pomohou cestu zjednodušit a urychlit. Vše je ale už o individuálním nastavení.

ZÁKLADNÍ TIPY PRO PODPORU TRÁVENÍ už na úrovni žaludku

  • Nejez celý den (neustálé uzobávání jídla našemu zažívání nepřidá)
  • Kyselost žaludku můžeš podpořit správnou hydratací - včetně elektrolytů, využitím nefiltrovaného jablečného octa nebo citronu v malé sklenici vody cca 20 min před jídlem, využíváním hořčin jako je kopřiva, rukola, heřmánek, hořec, ...
  • Zaměř se na kvalitní jídlo konzumované v klidu a ve vhodném složení makroživin
  • Zaměř se na timing jídla - např. pauzy 3-4 h mezi jídly, noční lačnění 12 h (zohledni ale svou situaci)

Střevo a střevní mikrobiom

Důležitost a základní info o střevním mikrobiomu

Střevní mikrobiom - proč je důležité o něj pečovat?

Naše střeva čítají asi 300 až 500 různých druhů bakterií, celkem asi 100 biliónů bakterií (což je neuvěřitelných cca 1,5 kg), které produkují zdraví prospěšné látky (metabolity). Ano, některé mikroorganismy jsou sice pro naše zdraví škodlivé, ale mnoho z nich je pro tělo prospěšné a dokonce nezbytné.

Zkoumání střevního mikrobiomu je aktuálně snad nejvíce rozšiřující se obor ve zdravotnictví a prevenci onemocnění. Spousta jeho vlivů je zatím neprobádaných, ale denně se objevují nové objevy a zprávy o jeho důležitosti pro naše zdraví.

Určitě jsi už slyšela výraz: "střevo je náš druhý mozek". Ano, je to tak a nejen to. Náš střevní mikrobiom velmi značně ovlivňuje naši imunitu. Zdravá střeva jsou alfou omegou a uvádí se že až 80 % imunitních buněk máme právě ve střevech. Ve střevě také vzniká 90 % serotoninu - hormonu štěstí. Naše střeva komunikují přímo s mozkem po ose GUT-BRAIN AXIS a to obousměrně. Takže nedáváme střevům povel jen shora, ale střeva přímo ovlivňují i to, jak se cítíme, jakou máme náladu, na co máme chutě atd. Je to tím, že ve střevě je uloženo asi 100 milionů neuronů produkujících neurotransmitery (chemické látky, které přenášejí nervové vzruchy - např. zmíněná regulace nálady či pocit sytosti).

Střeva jsou nedílnou součástí trávící soustavy a procesu trávení a hlavně vstřebávání živin do těla. Střevní sliznice představuje bariéru, která má zajistit správné vstřebávání živin, minerálů a vody, ale zároveň má chránit před prostupem nebezpečných látek do krevního řečiště. Sliznici si zjednodušeně můžeme představit jako síto, kdy velikost ok určuje velikost látek prostupujících do systémového oběhu.

Pokud střevní stěna funguje správně, do těla prochází pouze optimálně rozložené složky jídla, zatímco látky o větší velikosti, jako je nedostatečně strávená potrava, toxické látky, patogenní bakterie nebo jejich metabolity, které tam nepatří a oslabily by naši imunitu, přes stěnu neprostupují.

ESTROGEN A NAŠE STŘEVA

Vše začíná v játrech, která významnou mírou metabolizují estrogen, kdy jde vzniklý metabolit žlučí z jater tenkým a tlustým střevem ven.

Naše střevo je osídleno skupinou bakterií tzv. ESTROBOLOM. Tyto bakterie mají schopnost metabolizovat a vylučovat z těla ven právě estrogen.

Estrobolom vyrábí enzymy STS, HSD, ale hlavně enzym zvaný beta-glukuronidáza, který mění zpět estrogen na jeho aktivní formu (konjugované estrogeny z jater se mohou stát dekonjugovanými) – tato forma se velice aktivně vstřebává a tím se zvyšuje hladina v krevním řečišti – estrogen může opět nasedat na receptory a dál ovlivňuje celou kaskádu fyziologických procesů.

To může vést k rozvoji nejen estrogenové dominance, ale také řady chronických problémů a onemocnění jako je například akné, nízké libido, bolesti hlavy, návaly tepla, přibývání na váze, změny nálady, syndrom polycystických vaječníků (PCOS), rakovina prsu, vaječníků, ...

Pokud máme zdravý střevní mikrobiom, potom estrobolom produkuje optimální hladiny enzymu, estrogen v těle zůstává ve správném množství a jeho většina je z těla vyloučena.

Čím může být zvyšována produkce beta-glukuronidázy?

Je to především nezdravý životní styl, konzumace nadměrného množství zpracovaných potravin, nevhodné vysokotučné jídlo, vysoko bílkovinné jídlo, nízký obsah vlákniny, toxiny z životního prostředí, jednostranná strava, ...

JAKOU ROLI V ODBOURÁNÍ ESTROGENU HRAJE ZÁCPA?

Správné a pravidelné vyprazdňování je základním prvkem správné detoxikace našeho organismu a zácpa tak může být v rámci správné detoxikace organismu velkým problémem.

Co se děje, když vyprazdňování nefunguje správně?

Ve stolici se nachází látky (např. zbytky hormonů), které už jednou naše játra přefiltrovala, patogenní látky, bakterie, mrtvé buňky ...

Pokud vyprazdňování neprobíhá tak, jak by mělo, dochází ke zpětné resorbci nežádoucích látek nacházejících se ve stolici zpět ze střeva do těla. Tím dochází k narušování detoxikačních, imunitních a hormonálních pochodů v těle.

Tímto způsobem dochází i ke zpětnému vstřebávání enzymem betaglukuronidáza aktivovaného estrogenu, dalšímu zatížení jater a následně estrogenové dominanci, kdy je rovnováha mezi estrogenem a progesteronem narušena. To vede následně často k řadě komplikací s ženským zdravím.

Syndrom propustného střeva "Leaky GUT syndrome"

Jestliže máme dysbiózu v mikrobiomu nebo propustné střevo " tzv. leaky gut", tak dochází k tomu, že se nám tam přemnoží bakterie, které tam nemají v takovém množství být, anebo nám mohou dělat problém i látky, které by nám za normálních okolností problémy nedělaly. Tělo začíná hůře přirozeně detoxikovat. Klesá také množství potřebných mastných kyselin a klesají nám žádoucí protizánětlivé cytokiny. Jako první se dysbióza nejčastěji projeví chronickým onemocněním trávícího traktu (nadýmání, nevolnosti, chronický zánět střeva, nefunkční imunita, nádor ve střevě, Crohnova choroba, celiakie, malnutrice), na které často navazuje chronické onemocnění dýchací soustavy.

Syndrom propustného střeva a střevní dysbióza se však často projeví úplně jinak než komplikacemi se zažíváním. Jsou to často zdánlivě nesouvisející problémy jako např: nespavost, úzkost, deprese, Parkinsonova choroba, Alzheimerova choroba, skleróza, plísně, artritida, vaginální záněty, bolesti kloubů a svalů, hormonální nerovnováha, PMS a mnohé další

Jak podpořit střevní mikrobiom

Pečuj o sebe a své střevo

O důležitosti střev a mikrobiomu jsme si už řekli. Důležitou roli hraje nejen v ženském zdraví, zdraví ženských pohlavních orgánů, ale také ve zdraví celkovém. Nyní se podíváme na to, jak ho podpořit a čemu se raději vyhnout.

Čemu se raději vyhnout, na co si dát pozor?

Kouření

Snižuje množství bifidobakterií a narůstají klostridie

Alkohol

Mění PH v zažívacím traktu, mění vylučování žaludečních šťáv, způsobuje dysbiózu střevního mikrobiomu, náchylnost k helikobakteriím

Ztužené tuky a kombinace nasycených tuků a jednoduchých sacharidů

Opravdu negativní vliv - oslabení mikroflóry, dysbióza, vznikají prozánětlivé cytokiny, vliv na přibírání, propustnost střeva,

Zdroje jsou sladkosti, margaríny, sladká pečiva, brambůrky, junk food obecně, ...

Nevhodná BZL strava a striktní bzl strava, pokud není nutná

Velmi kontroverzní téma, ale i absolutní absence lepku může ovlivnit složení mikrobiomu. A člověk potom nemusí dobře na lepek reagovat, pokud se s ním náhodou setká (oslava, restaurace, ...). Občas (nikoli běžně) např. zařadit kváskový chléb (nejlépe dvoustupňové kváskování). Samozřejmě jinak není lepek pro naše zdraví nutnou složkou! Zmiňuji zde z důvodu prevence před nechtěnou reakcí mimo domov.

Umělá sladidla

Negativní vliv mají acesulfam, aspartam, sacharin, sukralóza

Spíše pozitivní efekt mají polyoly (erythritol, mynitol, xylitol, steviol - samozřejmě nepřehánět)

Nedostatek vlákniny

Zde záleží na historii, stavu trávicího traktu, ...

Antibiotika

Ovlivňují mikrobiom nejen střeva, ale i pokožky, atd.

ATB nasazovat opravdu v případě nutnosti, po ATB určitě nasadit probiotika

Malá pestrost stravy

Nízká diverzita, snaž se jíst pestře různými úpravami

Nedostatek pohybu

Špatné prokrvení sliznice, malý pohyb střev

Nedostatek spánku

Už jen dva dny špatného spánku nám sníží množství fermentovaných mikroorganismů a rostou mikroorganismy spojené s obezitou, diabetem, reakcí na inzulin, ... Zaměř se proto na kvalitní spánek - viz kapitola o cirkadiánním rytmu

Stresování se

Největším problémem je už nám známý chronický stres. Pokus se o jeho eliminaci.

Jak podpořit svůj střevní mikrobiom

Dostatečný spánek a minimalizace stresu hrají klíčovou roli pro podporu zdraví střevního mikrobiomu a zažívání obecně.

Strava

Zaměř se na to, aby se Tvůj jídelníček skládal z přirozené stravy co nejméně průmyslově zpracované, obsahoval dostatek vlákniny. Dále se můžeš zaměřit na:

PROBIOTIKA 

Probiotika se vyznačují živými mikroorganismy, které jsou našemu zdraví prospěšné, pokud je přijímáme správně a v adekvátním množství. Mezi nejpoužívanější probiotika patří bakterie mléčného kvašení.

Přirozená probiotika

Fermentovaná zelenina - kysané zelí, kimchi, brokolice, okurky, tempeh, miso

Fermentované mléčné produkty - kefír, jogurt, žinčica

Kombucha - fermentovaný čaj

PREBIOTIKA

Za prebiotika považujeme látky, které slouží jako potrava zdraví prospěšných bakterií. Jsou to nestravitelné části potravy, nestrávená vláknina, které podporují růst a aktivitu probiotik. Prvním a pro člověka nejlepším zdrojem prebiotik je mateřské mléko, které obsahuje až 15 g tzv. oligosacharidů na litr.

Přirozená prebiotika

Zelenina - košťálová zelenina, cibule, pórek, artyčoky, brokolice

Pozor na to, že vařením vlákninu destruujeme. Proto je fajn střídat formy úpravy a upravovat střídmě.

Luštěniny, středomořská strava

Další potraviny, které obsahují rezistentní škroby (uvařená a schlazená rýže, brambory, zelený banán, ...)

Vláknina

Obecně se doporučuje přijímat cca 30g vlákniny/den - je to ale velmi individuální. Máme 2 typy vlákniny.

Rozpustná

- nejedná se o něco, co se beze zbytku rozpustí ve vodě, ale tato vláknina na sebe ale dokáže navázat značné množství vody, bobtná a stává se z ní viskózní/rosolovitý gel, prodlužuje pocit nasycení

- je živinou pro naši mikrobiální flóru. Dělá stolici "měkčí a nadýchanější" a působí jako tzv. prebiotikum

Zdroje zejm: jablka, hrušky, rybíz, broskve, luštěniny, česnek, čekanka, psyllium, brambory, artyčok, obilná zrna, rezistentní škrob

Nerozpustná

- působí v našem střevě jako jakýsi kartáček, který čistí naše střeva od nežádoucích usazenin

- při kontaktu s vodou nebobtná, ale zvětšuje objem tráveniny, zlepšuje peristaltiku střev a tím urychluje průchod jídla i odpadních látek naším střevem

Zdroje zejm: kořenová zelenina, mrkev, kedlubny, ředkvičky, otruby, ořechy, semena, částečně i psyllium

Podpora tvorby SCFA (mastné kyseliny s krátkým řetězcem)

Polyfenoly - semínka, zelenina, ovoce, obilniny, káva, čaj, čokoláda

Zdroje Tryptofanu - kuřecí maso, vajíčka, špenát, losos, semínka, oříšky

Podpora tvorby sekundárních žlučových kyselin - hlavně nenasycené MK, maso, vajíčka

Fajn je konkrétně zařadit i potraviny bohaté na selen (para přechy), kolagen (vývar), potraviny bohaté na omega3 mastné kyseliny.

Probiotika, prebiotika a symbiotika jako doplňky

Probiotika - obsahují jeden nebo více kvasinkových kmenů - př. Lactobacillus, Bifidobacterius, Streptococus, Enterococus, gram-pozitivní bacily nebo kvasinky rodu Saccharomyces

Prebiotika - je to vlastně vláknina - nestrávené oligosacharidy, které stimulují růst anebo aktivitu určité bakterie nebo skupiny bakterií, které mají pozitivní účinek na lidské zdraví.

Oligofruktóza, inulín, laktulóza, galaktooligosacharidy - nejlepší je jejich kombinace, protože každá působí v jiné části střeva. Cílovými mikroorganismy pro prebiotika jsou hlavně bifidobakterie.

Symbiotika - jedná se o kombinaci probiotik a prebiotik

Pozitivní vlivy - odstranění gastrointestinálních problémů, zmírnění alergií, prevence zažívacích problémů po ATB, vliv na léčbu obezity, metabolického syndromu, problémů s játry, snížení stresových reakcí, velmi pozitivní ovlivnění imunity, podpora hormonálního zdraví.

Dle aktuální potřeby je třeba zohlednit kmeny, které zařadíš

Může se hodit

  • na cesty: probiotika s S.Boulardi
  • komplexní probiotika/symbiotika: hledáme vždy alespoň 10-15 kmenů, a cca 20/50 - 100 mld. živých kultur
  • po užívání atb: SBO neboli půdní probiotika, případně S. Boulardi (možné jako jediné užívat i s ATB současně)

Není dobré jeden doplněk užívat dlouhodobě, ale je vhodné doplňky střídat (např. po 1 měsíci) nebo minimálně zařadit pauzy - např. 1 měsíc užívat a 1 měsíc pauza.

Pokud nemáme dostatek vitaminu D a dostatečně naše tělo nevstřebává živiny (tzn. někde před tenkým střevem nebo přímo v něm je v trávení problém), nejíme kvalitně, tak sebelepší probiotika problém nevyřeší!

Je třeba začít tam, kde problém odhalíme.

Stolice

Aneb lekce "o hovně"

Chápu, že ne pro každého je komfortní bavit se o stolici, ale toto téma je opravdu důležité. Stolice je další z ukazatelů našeho zdraví. Skupina vědců Bristolské univerzity nám debatu o stolici zjednodušila tím, že vymysleli Bristolskou stupnici stolice (Bristol Stool Chart - BSF), která nám jednoduše popíše to, co v záchodové míse můžeme nalézt.

Zdravá střeva a zdravá stolice jsou jedním z významných ukazatelů zdraví.

Stolice se považuje za optimální, pokud ji máme 1 až 3 krát denně. Stolice obden je ještě některými odborníky také považována za vyhovující. Klasická medicína se shoduje, že ještě i 1 x za 3 dny je stolice ucházející, nicméně tato četnost už může poukazovat na jisté potíže.

Tak pojďmě mrknout, jak by ta naše stolice měla vypadat.

Bristolská stupnice

Bristolská stupnice je rozdělena do 7 stupňů. Za ideální a zdravý typ stolice jsou považovány typy 3 a 4.

Zdravá stolice by měla mít hnědou barvu, měla by být dobře tvarovaná (asi jako oloupaný banán), měla by z nás lehce vyklouznout a po vyprázdnění bychom měli mít příjemný pocit. Vyprazdňovat bychom se měli optimálně 1-3x denně.

Pokud trpíš zácpou nebo naopak průjmem, Tvá stolice nějak zapáchá, plave na hladině, potom je na místě se nad touto situací pozastavit a začít ji bez odkladu řešit.

Detaily o bristolské škále, zápachu i barvě stolice najdeš v přiiloženém dokumentu.

  • Stolice

    Bristolská škála, barva a zápach stolice

Specifická podpora trávení

Někdy je opravdu potřeba podpořit trávení krok po kroku a důsledně

V případě individualizace a opravdové podpory trávení pracuji s klientkami na zlepšení vstřebávání živin, zahojení trávicího traktu  jako hlavního pilíře zdraví a hormonální rovnováhy, podpory správné detoxiace, podpory léčby autoimunitních onemocněních postupy tzv. 5R protokolu. O co se jedná?

5 R protokol je systematický postup funkční medicíny, kdy procházíme 5 kroky k obnově zdravého trávení. Tyto kroky/fáze jsou:

1. Remove - odstraníme spouštěče a stresory 

2. Replace - nahradíme chybějící prvky, živiny důležité pro trávení

3. Repopulate - znovu osídlujeme trávení

4. Repair - zhojujeme střevní sliznici

5. Rebalance - zrovnovážníme životní styl a stravu v dlouhodobém kontextu

Tyto kroky mohou být aplikovány postupně, ale většinou se krok 1.-4. aplikují i zároveň. Krok 5 je potom tím dlouhodobým nastavením, které nám pomůže nastavenou rovnováhu udržet v běžném denním životě.

Postup je u každého velmi individuální, a proto zde neuvádím konktétní postupy a omezení. Pokud se chceš na podporu zaměřit takto komplexně, napiš mi na hanka@vyzivaprozeny.cz a dohodneme se na individuálním postupu.

 

PRAKTICKÁ UKÁZKA JAK SVÉ TRÁVENÍ KROK PO KROKU PODPOŘIT

Tuto podporu můžeš využít pro základní podporu trávení. V dokumentu najdeš krok po kroku, jak postupovat, na jakou stravu i případně konkrétní suplementy se soustředit.

JÁTRA

Jedním z kroků, na které je při hormonální nerovnováze/estrogenové dominanci fajn zaměřit se, je právě podpora přirozené jaterní detoxikace.

Jak poznáš, že u tebe přirozená detoxikace nefunguje optimálně?

Oslabená přirozená jaterní detoxikace u žen může mít řadu fyzických, hormonálních i psychických projevů, které se často přehlíží nebo připisují jiným příčinám. Játra totiž hrají klíčovou roli v metabolizaci hormonů, zejména estrogenu, a také v odstraňování toxických látek, zbytků léčiv či chemikálií z kosmetiky, prostředí i stravy.

Jak poznáš, že Tvá játra nepracují tak, jak by mohla aneb hlavní projevy oslabené jaterní detoxikace u žen:

1. Hormonální příznaky

PMS – podrážděnost, náladovost, citlivost prsou, bolestivá menstruace
Estrogenová dominance – přibývání na váze, zadržování vody, myomy, silná menstruace
Nepravidelná menstruace
Akné, zvláště kolem čelisti
Bolestivost prsou a nadýmání před menstruací
 

2. Trávicí příznaky

Nadýmání a plynatost, zejména po tučnějším jídle
Zácpa nebo zpomalené vyprazdňování
Pocit plnosti a těžkosti po jídle
Intolerance na některé potraviny (např. alkohol, káva, histamin)
 

3. Psychické a neurologické projevy

Mozková mlha, únava, poruchy koncentrace
Výkyvy nálad, podrážděnost, deprese
Poruchy spánku, časté buzení mezi 1:00–3:00 ráno (tradičně čas jater dle TČM)
 

4. Kožní a další příznaky

Suchá, podrážděná pokožka, ekzémy
Tmavé kruhy pod očima
Zhoršená tolerance vůči parfémům nebo chemii
Zvýšená únava, i po dostatečném spánku
 

Diagnózy spojené s oslabenou jaterní detoxikací:

Estrogenová dominance (funkční nerovnováha, ne diagnóza jako taková, ale zásadní souvislost)
Endometrióza, myomy, fibrocystické prsy
PCOS (polycystický ovariální syndrom)
Autoimunitní onemocnění (Hashimoto, revmatoidní artritida, lupus)
Chronický únavový syndrom (CFS)
Akné (zejména hormonálního původu)
Migrény (zvlášť kolem ovulace či menstruace)
Histaminová intolerance, přecitlivělost na chemikálie
Neplodnost (často skrytá hormonální a metabolická příčina)

 🌱Pokud ses tedy v některém z bodů výše našla, je na místě játra podpořit 🌱

Játra a podpora přirozené jaterní detoxikace

Jak játra a přirozenou jaterní detoxikaci podpořit se dozvíš v následujícím videu.

K cílené podpoře detoxikace je potřeba přistupovat velmi šetrně a případně to konzultovat s odborníkem.

Prezentaci a zároveň takového textového průvodce podporou přirozené jaterní detoxikace k videu si můžeš stáhnout níže.

PRAKTICKÁ UKÁZKA JAK KROK PO KROKU PODPOŘIT SVÁ JÁTRA

Tuto podporu můžeš využít pro základní podporu přirozené jaterní detoxikace. V dokumentu najdeš krok po kroku, jak postupovat, na jakou stravu i případně konkrétní suplementy se soustředit.

Témata v této části

L2 Podpora hormonální rovnováhy doplňky stravy

L3 Podpora nejen ve specifických situacích